Tučné maso okouna je velmi lahodné. Syrový je lehce narůžovělý. Jelikož filet okouna nemá kosti, je vhodný pro přípravu chutného oběda i pro děti. To je rovněž důvod, proč ho dost často připravuji. Obyčejný trojobal už byl příliš nudný, a proto dělávám okouna například v sýrovém těstíčku.
Ingredience (pro 4 osoby):
- 800g okoun nilský (filety)
- 250g nastrouhaného sýru Gouda
- 250g hladké mouky
- 2 vejce
- 250ml polotučné mléko
- sůl
- olej
Postup:
Filety z okouna nasolíme a necháme asi hodinku odležet při pokojové teplotě. Mezitím si připravíme těstíčko, ve kterém budeme rybu obalovat. Nastrouháme sýr a smícháme ho s hladkou moukou, vejci a mlékem. Tuto směs důkladně promícháme, až vznikne jednolité těstíčko. V něm obalujeme jednotlivé kousky ryby. Obalené je ihned pokládáme do rozpáleného oleje a smažíme asi 7 minut z každé strany. Podáváme s vařeným bramborem posypaným čerstvou petrželkou.